Ascensiune solitara pe Ama Dablam 6.856m

Expeditiile mele montane de anul acesta au fost influentate de multe si diverse situatii. De obicei imi rezerv anotimpul de toamna pentru expeditiile personale si majore. Anul acesta in octombrie ar fi trebuit sa fiu intr-o alta expeditie, dar soarta a facut ca acesta expeditie sa fie anulata tragic si deodata.

In consecinta in cursul lunii septembrie am luat decizia de a urca in toamna aceasta mai exact in perioada lunii octombrie 2019, muntele numit de majoritatea “Cel mai frumos munte al lumii”, Mt. Ama Dablam 6.856m.

Acest munte faimos si frumos iti i-a ochii inca dupa ce ai ajuns in zona Khumbu mai sus de capital Sherpasilor, satul Namche Bazaar.

Este un munte abrupt, si foarte vertical care are aproape 7000m localizat la doar 3 zile de mers de Muntele Everest, Nuptse si Lhotse. Ama Dablam se traduce prin “colierul mamei”. Se presupune ca turnul central este mama care cuprinde cu bratul copilul mult mai mic de inaltime spre partea vestica. Colierul insa se refera la ghetarul care sta lipit pe “pieptul” varfului central sub forma un pietre pretioase.

Pe Ama Dablam am mai fost intr-o expeditie in toamna anului 2017, dar datorita unor probleme personale acasa, am fost nevoit sa ma intorc si sa renunt la expeditie.

Voi urca de data aceasta muntele intr-o ascensiune solitara fara a fi insotit de vreun alt partener de coarda, sherpas, oxigen sau alte elemente de ajutor intr-un stil alpin.

Pentru ca voi merge singur si nu “depind” de nimeni (in afara de vreme si alte elemente pe care eu nu le pot controla) imi doresc ca ascensiunea mea sa fie una rapida si inainte celor comerciale.

Aceasta ascensiune solitara o fac si dedic memoriei bunului meu prieten, Alpinistul Zsolt Torok, decedat pe 14 august 2019 in urma unei caderi in Muntii Fagaras.

 

 

Add Comment