85+ de persoane au ales sa sustina Campania de donatii creata in scopul de a aduna suma necesara cautarii unui roman, alpinist amator, disparut pe Mt. Elbrus in octombrie 2018. Numele lui este Lucian Manea, este din Brasov, casatorit si cu 3 copii, o fetita de 12 ani si doi gemeni de 8 ani. In acest raport vom descrie amanuntit cine este Lucian, cu ce planuri de cautare a plecat echipa organizata de alpinistul roman Radu Albu, cum au decurs cautarile si care sunt pasii urmatori atat pentru familie cat si pentru echipa de alpinisti.
Cine este Lucian Manea?
Lucian Manea a fost un alpinist amator, iubitor de munte din Brasov, care a disparut la coborarea Mt. Elbrus 5,642 m din Rusia, anul trecut pe 11 octombrie.
Dupa ce a urcat cu success Mont Blanc in 2016 si Kilimanjaro in 2017, Lucian a decis sa isi continue expeditiile in 2018 incercand sa cucereasca muntele Elbrus din Rusia, cel mai inalt varf al Europei. Si-a facut pregatirile si a plecat pe data de 7 octombrie 2018 spre Mineralny Vody, aeroportul cel mai apropiat de munte, de unde a pornit si a ajuns la cazarea din punctul de pornire al expeditiei in 8 octombrie 2018. Tot atunci si-a sunat familia si au vorbit cu video, pentru ultima data. Planuia ascensiunea singur, fara vreun ghid sau coechipier.
In data de 9 octombrie a inceput urcarea, luand telecabina pana la statia cea mai de sus, unde s-a cazat la un refugiu si si-a inceput ciclul de aclimatizare. S-a imprietenit si cu un alpinist rus cu care au decis sa urce impreuna varful in data de 11 octombrie. La ora 1 diminata au pornit spre varf, si desi Lucian mergea greu si ramanea frecvent in urma, stim de la alpinistul rus ca a ajuns pe varf, ultima data cand acesta l-a vazut fiind cand Lucian cobora varful. Insa ajuns la refugiu, alpinistul rus l-a asteptat in van pe Lucian, acesta nemaiajungand inapoi nici pana azi. A doua zi, in 12 octombrie 2018, Lucian a fost dat disparut. In ciuda unor demersuri si cautari facute de catre salvamontul local, Lucian nu a fost gasit nici pana in ziua de azi.
Concluzia in urma faptelor cunoscute, sustinuta si de alpinistul rus cu care Lucian a urcat varful, este ca acesta a alunecat din cauza oboselii pe ghetarul situat chiar sub varf, ajungand in zona de crevase numita si “cimitirul alb” al Elbrusului. Coborand de pe varf, a ajuns intr-o portiune unde daca nu esti extrem de atent, poti aluneca si disparea in cateva secunde intr-o crevasa, fara ca nimeni sa te vada sau sa iti poata auzi strigatele de ajutor. Pe munte mai erau grupuri de turisti si alpinisti, insa nimeni nu l-a vazut alunecand.
Familia de acasa este insa disperata. Cei trei copii, doi baieti gemeni de 8 ani si o fetita de 12 ani, inca spera ca tatal lor va veni acasa. Isi fac planuri pentru cand tati se intoarce, sa faca acele lucruri impreuna cu el. E prea dureros pentru sotia lui Lucian sa le spuna despre ipoteza decesului cand si ea poate inca mai spera ca destinul lui Lucian poate fi intors. Intre timp firma administrata de Lucian aduna datorii si nu poate fi succesionata in lipsa unui certificat de deces. Familia, in lipsa unui venit de la Lucian nu o duce foarte bine, iar copiii nu beneficiaza de nici un ajutor de urmas. In mod normal, un certificat de deces in lipsa unui cadavru se poate elibera de autoritatile romane doar la 2 ani dupa disparitie.
Care au fost planurile de cautare?
In februarie 2019, la scurt timp dupa escaladarea in coditii de iarna a ambelor varfuri ale Mt. Elbrus de catre alpinstul roman Radu Albu, acesta a fost contactat de Claudiu Manea, fratele lui Lucian, intr-un strigat de ajutor legat de disparitia fratelui lui.
Claudiu Manea l-a contactat pe Radu Albu in speranta sa afle mai multe despre Elbrus si ce s-a intamplat cu Lucian. Din discutii insa au decis sa mearga sa il caute pe Lucian, in perioada de final de iunie 2019. Radu Albu, alpinist roman, a facut echipa cu inca un alpinist roman, Radu Turta, si cu sprijinul salvamontului rus care cunoaste zona muntelui Elbrus, au incercat sa il gaseasca pe Lucian in zona de crevase unde se banuieste ca a disparut.
Planul initial al lui Radu Albu era sa petreaca cate o zi cautand in amanunt fiecare din cele trei areale probabile unde putea fi pierdut Lucian. In imaginea de mai sus se poate vedea reconstituirea traseului de unde se crede ca Lucian a disparut, conform marturiilor celor ce au fost acolo in acelasi timp cu el. Ziua 1 urma sa fie petrecuta explorand arealul cel mai probabil, si cel mai apropiat de drumul de intoarcere de pe varf. Ulterior in zilele urmatoare, Radu si echipa lui urmau sa caute in zonele marcate cu galben si mov in imaginea de mai sus, areale mai putin probabile unde sa il gaseasca.
Operatiunile de cautare
Radu Albu impreuna cu Radu Turta au demarat operatiunile de cautare in data de 29 iunie 2019. In acea zi au urcat pana 4,300 m, alaturi de Claudiu Manea, fratele lui Lucian, si au reusit sa gaseasca sacul de dormit al lui Lucian la ultimul refugiu dinainte de varf, refugiu de unde a pornit Lucian spre Vf. Elbrus in dimineata zilei de 11 octombrie 2018, si unde nu a mai revenit nici pana azi. Vremea in 29 iunie a fost extrem de rea, dupa cum se poate vedea in video-urile de mai jos, fiind ceata, vant, frig, si vizibilitate sub 10 m. Din pacate in afara de aclimatizare si urcarea pana la refugiu nu s-a putut face mai mult in aceasta zi.
Urmatoarea zi, 30 iunie, nu a adus nici ea vesti mai bune. Vremea s-a inrautatit vizibil, alpinistii din echipa de cautare fiind ei insisi in pericol. Peste noapte a nins, pe alocuri fiind depus un strat de zapada proaspata de pana 50-60 cm. Radu Albu impreuna cu Radu Turta au pornit la ora 8 am si au urcat pana la 5,100 m, in zona de crevase unde e cel mai probabil sa fi disparut Lucian Manea. Au observat insa crevasele acoperite cu zapada proaspata, unele pana la refuz, zona in sine fiind foarte periculoasa avand in vedere ca nu mai puteai deosebi unde era crevasa umpluta cu strat de zapada putin sigur, si unde era pamant stabil sub zapada. Si-au dat seama de atunci de zadarnicia operatiunilor de cautare datorita zapezii care acoperea absolut orice s-ar fi aflat in crevase. La o ora dupa ce au ajuns in zona, a inceput un vant puternic de aprox 60 km/h, totul a devenit un alb imens cu vizibilitate sub 5 m. Astfel echipa a fost fortata sa coboare la refugiu, unde au ajuns in jur de ora 12. Daca vremea si-ar fi revenit, urmau sa mai urce in acea dupa-masa, insa nu a fost cazul, vremea rea mentinandu-se intreaga zi.
Ziua de 1 iulie a adus cu ea vreme mai stabila si insorita, propice pentru cautari. Insa asta nu a adus nici un fel de speranta echipei de cautari sau familiei, ba din contra. Ce au gasit in cimitirul alb, cum este denumita zona de crevase din Mt. Elbrus, au fost doar crevase acoperite de un strat de zapada ce pe alocuri atingea si 1 m inaltime. Au explorat zona pret de cateva ore, doar pentru a ajunge la concluzia ca indiferent ce sau cine e in crevase, e imposibil de observat datorita zapezii ce le acopera. Astfel Radu Albu a luat decizia de a inceta operatiunile de cautare ale lui Lucian Manea in acest sezon, considerand toate eforturile in zadar pentru moment.
Parerea alpinistului Radu Albu
In timpul cautarilor lui Lucian Manea de acum din iunie, un irlandez a decedat pe saua muntelui la coborare, din cauza frigului, a oboselii si a conditiilor meteo extrem de nefavorabile.
Mt. Elbrus este un munte in aparenta usor, insa putini realizeaza pericolul de a te aventura singur pe el. Traseul de varf este unul lung, iar vremea extrem de instabila. Nu stii cand soarele frumos e inlocuit de vant si furtuna, iar acest lucru se poate intampla si in decurs de cateva minute. Alaturi de epuizare, rarefierea oxigenului si neatentia, toate pot duce catre un destin fatal. Anual mor pe Elbrus intre 15 si 20 de persoane.
Iar Lucian a decis sa urce muntele singur, fara ghid sau coechipier. Totusi a gasit un alpinist rus cu care a mers o buna parte a traseului, insa a ramas in urma, mergea greu, incet si se vedea ca era epuizat. De aceea cred ca la coborare, doborat de oboseala, intr-un moment de neatentie, a alunecat in crevasele din cimitirul alb al Mt. Elbrus. Muntele acesta este unul rece, o noapte petrecuta acolo expus la vant si temperaturi extreme e de obicei fatala. Sansele lui Lucian de supravietuire in cazul alunecarii intr-o crevasa in octombrie 2018, sunt extrem de scazute daca nu inexistente. Au trecut mai bine de 8 luni de atunci. Insa ce am sperat si speram pe viitor este sa ii gasim trupul pentru a aduce un final clar si liniste familiei ramasa acasa.
Pasii urmatori pentru familia Manea
Radu Albu a aflat ca o echipa de americani va veni in august pe Mt. Elbrus pentru a cauta trupul unui alpinist de-al lor, disparut si el in urma cu cateva luni. August este luna in care se mai topeste zapada si trupurile disparutilor ies la iveala, anul trecut recuperandu-se astfel 5 trupuri. Radu Albu planuieste sa se alature echipei de americani, si sa efectueze cautari aeriene cu elicopterul pentru a mai da o sansa gasirii trupului lui Lucian Manea.
In acelasi timp insa Radu Albu a reusit sa sensibilizeze autoritatile ruse iar acestea au oferit familiei optiunea unui certificat care sa ateste ca zona in care a disparut Lucian este una irecuperabila, iar pe baza acestei dovezi familia sa poata obtine un certificat de deces mai repede de 2 ani, cum prevede legea din Romania. Astfel va putea solutiona multe dintre problemele financiare cu care se confrunta acum. Familia insa a ales sa continue cautarile si sa spere in continuare in gasirea lui Lucian.
Vrem sa multumim tuturor celor care s-au implicat in aceasta campanie, si care ne-au urmarit actiunile. E o drama toata povestea, insa speram intr-un deznodamant cel putin clar pentru familia Manea. Dincolo de asta totusi, speram si ca am reusit sa tragem un semnal de alarma ca urcatul pe munte nu e o joaca, ca trebuie sa fii precaut, sa mergi insotit, si sa iti lasi lucrurile in ordine acasa in momentul in care pornesti intr-o astfel de expeditie. Tragedia lui Lucian nu e singulara, de aceea credem ca avem ce invata de la ea astfel incat astfel de cazuri sa fie din ce in ce mai rare.
Add Comment