Manaslu’18 expedition notes (3): the base camp period

Zilele 8 – 12 ale expeditiei: tabara de baza a Mt. Manaslu

[text in English below the photos]

10 Septembrie 2018, Ziua 8

Este luni dimineață 10 Septembrie. Ne-am trezit la 7:00 ca sa putem pleca spre tabăra de bază la 8:00.
Din Samagaon până în tabăra de bază a Manaslului ar trebui sa facem aproximativ 4-5 ore după supusele ghizilor. Diferența de nivel este de 1300+ m. O diferență destul de mare având în vedere că urcăm la 4900 m unde vom și dormi.
Drumul spre BC (base camp) s-a adeverit a fi de 4 h. Am urcat destul de rapid beneficiind de doar 3 pauze de aproximativ 5-10 min. Drumul spre tabăra de bază este superb, mergem pe lângă un ghețar imens plin de cascade și avalanșe de pietre. Printre nori vedem fake summitul muntelui nostru și toți sărim pe el cu aparatele de fotografiat.
Tabăra noastră este cu 100 m mai sus decât tabăra principala dar asta nu ne deranjează. Condițiile în tabăra de bază sunt excelente, avem mâncare europeană în bucătărie, pe masa ne așteptau Pringles, masline, murături, cafea, ciocolata și alte bunataturi. Bucătarul ne-a pregătit o cină excelenta, am avut steak de yak și chiar și sos Tabasco.
De la ora 16 a început să plouă și nu s-a oprit decât pe la 3 dimineața. Dat fiind faptul că am urcat în tricou tot drumul spre BC cred că vântul rece m-a muscat putin. Mă pun la somn cu nasul înfundat și dureri de cap, dar pun totul pe seama altitudinii, si iau si un paracetamol. Ne-am pus la somn la 20:30 și am adormit instant. M-am trezit o singura data la 00:35 pentru toaletă. Când m-am trezit insa mi-am dat seama că am putina febră, dar m-am băgat înapoi în sacul de dormit și am adormit.

11 Septembrie 2018, Ziua 9

M-am trezit la 6:30 cu puternice simptome de răceală. Starea mea generală este una tare jalnica. Mă simt slăbit și febril. Am luat micul dejun la 7:30 și imediat după am servit un pumn de medicamente: paracetamol, vitamina C 2gr, Vitamax și altele precum Ginko Biloba. După micul dejun ni s-a spus că azi vom avea după ora 12 ceremonia Puja. Am fost atât de slăbit încât am intrat în cort și am adormit o oră. După ce m-am trezit am inceput să mă simt puțin mai bine. Până la prânz băusem aproximativ 2 l de lichide calde.
La 12:30 a început ceremonia Puja. Un Lama Guru de aproximativ 80 de ani împreună cu ucenicul sau a urcat aici pentru a cere zeilor îngăduință pentru noi și permisiunea de a urca muntele Manaslu. Toți alpiniștii ne-am adus afara bocancii pentru a fi binecuvântați de Lama. Slujba a durat aproape 2 ore. Au cântat în tibetana și au făcut tot feluri de ritualuri. Au făcut fum care urca spre ceruri pentru a atrage atenția zeilor, aruncau orez spre vârful muntelui, sau vin din niste cupe foarte mici de bronz.
La prima vedere pare un ritual de copii mici sau amator, pentru că au câteva “jucării” cu care lucrează. O toba mica, un fel de tamburina la care bate Lama mereu, doua statui micuțe și altele. Dar privindu-i pe localnicii prezenți la ceremonie mi-am dat seama că oamenii aceștia chiar cred in ceea ce fac și poate in opinia unora pare copilăresc și tâmp acest ritual dar pentru ei ceremonia aceasta reprezintă acel moment în care își încredințează viața în mâinile Dumnezeului lor.
Recunosc că nu m-am regăsit cu nimic în ritualul lor dar acest moment spiritual m-a dus cu mintea și inima către Dumnezeul meu. Și l-am rugat sa fie cu mine in ascensiunea care îmi stă în fața, m-am rugat să îmi de a putere să urc, să mă ferească de boli sau complicații medicale și de asemenea să ne ferească de avalanșe sau alte dezastre naturale.
Când ești aici în fața acestui colos de 8163 m îți dai seama că ești doar o furnica și ajutorul lui Dumnezeu devine cel mai mare și puternic sprijin de care te poți agata.
După slujbă am primit bomboane și Coca Cola 🙂
După masa ne-am petrecut-o povestind despre ciclurile de aclimatizare prin care vom trece și ce vom face in următoarele zile. Mâine vom urca în tabăra 1 la 5800 m pentru a duce câteva lucruri iar apoi ne vom întoarce în tabăra de bază.
Anul trecut în tabăra de bază a existat o sursa de wifi prin satelit și speram ca și anul asta sa fie dar din păcate nu este. Am făcut atât de multe fotografii frumoase pe care as fi vrut sa le pot împărtăși cu voi dar din păcate nu le pot trimite. Este bine totuși că am un telefon mobil prin satelit personal și astfel pot ține legătura cu cei de acasă și va pot trimite vesti.
Acum 4 zile s-a prăbușit în elicopter care plecase din tabăra noastră de bază spre Kathmandu si au murit 6 oameni. In BC sunt doar 20% din alpiniștii care au permis pentru Manaslu. Majoritatea sunt blocați în Kathmandu deoarece aceștia urmau să urce cu elicopterul in Samagaon dar de 4 zile nu se zboară. Mă bucur că suntem aici și că de mâine putem incepe rotațiile pentru ciclul nostru de aclimatizare.
Francois se simte bine, s-a recuperat total după problemele medicale pe care le-a avut. Dave (canadianul) este stresat de procesul de aclimatizare, Taro (japonezul) este foarte bine, cu moralul ridicat, la fel Martin (argentinianul) care se recuperează după o răceală ca și a mea. Sper că până mâine să mă lase răceala si sa pot urca cu bine în tabăra 1.
Noapte buna tuturor!

12 Septembrie 2018, Ziua 10 

Bai ce noapte! A plouat și nins toată noaptea. Ne-am trezit la 6:30 cu gândul că azi vom urca la tabăra 1 la 5800 m pentru a incepe ciclul de aclimatizare la mare altitudine dar când ieșim din corturi ce sa vezi, lapoviță și ceață. După micul dejun ghizii ne spun că mai așteptăm o oră doua sa vedem daca se îndreaptă vremea. La 9:30 ne spun “vremea va fi la fel următoarele 2 zile deci trebuie sa plecam”. Ne-am luat cu noi in rucsaci lucruri pe care sa le lăsăm în tabăra 1, bocancii de altitudine în picioare pentru a ne obișnui cu ei, haine de ploaie și îi dăm bătaie. Ne-a plouat până pe la 5300 m de acolo până la 5800 m ne-a nins non stop. Traseul este frumos deși abrupt, am mers mult peste crevase pe ghețar. Ne-am stabilit tabăra 1 cu 100 m altitudine mai sus decât tabăra clasică intr-un loc mai ferit de avalanșe și cu vedere spre tabăra de baza. Eu am urcat împreună cu Francois cu același ritm iar Dave a venit undeva la 1,5 h in spatele nostru. Sunt uimit de Francois, desi are 60 de ani este intr-o forma fizica de invidiat. Aleargă ultra maratoane montane cu timpi care te fac sa te uiți la el ca la dentist. Media pentru un maraton montan la care concurează el este de aproximativ 3:30 h / 42 km.
Aici în tabăra ii spunem “mașinăria”.
Pe drumul de întoarcere ne-a plouat până la piele. Am ajuns in tabăra de bază zgribuliți și uzi ca puii de găină. Primul lucru pe care l-am făcut a fost acela de a scăpa de hainele ude de pe mine, am mâncat o supa fierbinte, am luat două paracetamoale și m-am băgat în sacul de dormit pentru a mă încălzi sperând că răceala mea de ieri nu se va amplifica cu ploaia de azi. După cina am făcut o infuzie cu abur cald și prosopul pe cap, lucrurile nu sunt mai rele decât ieri. O sa vedem însă mâine cum va evolua starea mea de sănătate. Ploua non stop și așa va fi și maine. Este atât de depresiva vremea asta și nu poți face nimic în tabăra de bază din cauza ei.
Mă duc la somn sperând că mâine va fi o zi mai frumoasă și mai buna.
Mi-e tare dor de casa.
Noapte buna!

13 Septembrie 2018, Ziua 11 

Ce noapte lunga. Ploaia care m-a udat ieri până la piele a amplificat răceala mea. Am avut febră toată noaptea și mă doare gatul îngrozitor când înghit.
Francois este medic și azi m-a consultat, mi-a spus că am anghina și că trebuie să iau urgent antibiotice. Nu sunt adeptul antibioticelor dar cred in el ca și medic de aceea am luat la prima ora antibiotice. Mâine ar fi trebuit să urcăm din nou în tabăra 1 sa dormim acolo și a doua zi sa atingem tabăra 2 la 6400m și să coborâm în tabăra de bază, ca proces de aclimatizare. Am decis împreună cu tot grupul ca si mâine să rămânem în tabăra de bază astfel având la dispoziție 2 zile in care să mă pun pe picioare. Strănut, îmi curge nasul non stop și mă doare tare in gat când înghit pe lângă febră. Azi n-am făcut nimic decât sa ma ingrijesc. Am băut 4-5 l de lichide, am mâncat mult și am luat pastile. Acum la sfârșitul zilei parca sunt puțin mai bine dar aștept să treacă și noaptea asta și să văd mâine cum mă voi simți. Sper din suflet că până mâine seară să îmi treacă cat de cat, altfel expediția mea s-ar putea să aibă un final nefericit.

14 Septembrie 2018, Ziua 12 

Răceala mea da ușoare semne de îmbunătățire. M-am trezit fara febră dar cu dureri in gât și nasul care curge de neoprit. Suntem de 5 zile în tabăra de bază și plouă și ninge non stop. Sunt peste 100 de oameni blocați în Kathmandu datorita faptului că vremea este rea și elicopterele nu zboară spre Manaslu.
Cei care sunt norocoși precum noi sa fi ajuns în tabăra de bază nu fac altceva decât să se uite la vremea care se înrăutățește de la zi la zi. Multi sunt răciți in BC și parcă își pierd speranța vârfului cu fiecare zi care trece. Ni s-a transmis că mâine 15 sept s-ar putea ca vremea sa se îmbunătățească și astfel sa putem urca în tabăra 1 și să rămânem acolo peste noapte. Corzile fixe pe drumul dintre tabăra 1 și tabăra 2 au fost distruse de o avalanșă (acoperite). Șerpașii vor urca mâine dacă vremea le va permite pentru a le fixa din nou.
Sper că până mâine și răceala mea sa fie mai bine pentru că dacă va trebui să urc răcit și să dorm in zapada exista riscul că răceala sa recidiveze transformându-se cel mai probabil intr-o pneumonie, fapt ce ar opri instant expediția mea. Sper din suflet sa nu fie asa. Totul e gri aici din cauza ceții și umed din cauza lapoviței. Gri, frig și umed. A cincea zi în tabăra de bază a Manaslului.

Expedition days 8 to 12: Manaslu’s base camp

10th of September, Day 8

It’s Monday morning, September 10th. We woke up at 7:00 so we can leave towards base camp (BC) at 8:00.
From Samagaon to Manaslu’s BC we should trek for about 4-5 hours, according to our guides. The altitude difference is of 1300+ m, quite a big one given the fact we’re climbing at 4900 m and we’re going to sleep there.
We ended up making 4 h to the BC. We climbed quite fast, had only 3 breaks of 5-10 minutes each. The way to the BC is amazing, going next to a huge glacier full of waterfalls and stone avalanches. Between clouds we can spot the fake summit and we’re so excited we all jump at taking photos.
Our camp is 100 m higher than the main BC but this doesn’t bother us. The conditions in the BC are excellent, we have European food in the kitchen, and we had Pringles, olives, pickles, coffee, chocolate and many other yummy things waiting for us on the food tent’s table. The cook made us an amazing dinner with yak steak and even Tabasco sauce.
It started to rain at 16:00 and it only stopped at 3 in the morning. Give the fact I’ve climbed only in a T-Shirt all the way up to BC I think the cold wind got me a little. I went to bed with my nose clogged and a headache, but I blame it all on the altitude and take a paracetamol just in case. We went to “bed” at 22:30 and fell asleep instantly. I only woke up once at 00:35 to go to the toilet. When I woke up I realized I had a little fever, but tucked back into the sleeping bag and resumed my sleep.

 11th of September, Day 9

I woke up at 6:30 with some bad symptoms of a cold. I felt miserable, weak and feverish. I had breakfast at 7:30 and then took in a bunch of pills: paracetamol, C Vitamin 2g, Vitamax and others like Ginko Biloba. After breakfast we were told we were going to have the Puja ceremony at 12. I felt so weakened that I went back to my tent and slept for an hour. When I woke up I was starting to feel a little better. Till lunch I drank around 2 l of warm liquids.
At 12:30 the Puja ceremony started. An 80 years old Lama Guru together with his apprentice climbed up to BC to ask the Gods for mercy and permission so that we can climb Mt. Manaslu. All the climbers took out from the tents their boots to be blessed by the Lama. The ceremony lasted for about 2 hours. They sang in Tibetan and performed different rituals. They made a smoke that went up to the sky to make the Gods pay attention, they were throwing rice towards the mountain peak, or wine from some really small bronze cups.
It felt like a children play ritual to me, or pretty amateurish as they had some “toys” they were working with. A little drum the Lama was using to play all the times, two small statues and so on. But watching the locals present at the ceremony I realized these people really believe in these rituals. Maybe to some these ceremony might seem childish and somehow stupid, but to them, this is the moment when they confide their life into the hands of their God.
I must admit I did not find myself in this ritual but the spiritual moment brought my mind and heart towards my own God. I have asked him to be with me on this journey ahead of me, I prayed to have strength to climb, to be protected of injuries and sickness and also to keep us safe of avalanches or other natural disasters. When you are here in front of this colossus of 8163 m you realize just how small you are and how God’s support is the most important and strong help you can rely on.
After the ceremony we received candies and Coca Cola 🙂
We’ve spent the evening talking about the acclimatization cycles we’ll be doing in the next days. Tomorrow we will go up to Camp 1 at 5800 m to carry there some things and then return to BC.
Last year there was a satellite wifi source in the BC and I was hoping to be the same this year, but it wasn’t the case. I took so many beautiful photos that I wanted to share with you but sadly I cannot send them yet. Still, it’s good I have a mobile satellite phone and this way I can be in touch with the people at home and send you news.
4 days ago a helicopter crashed on its way from our BC to Kathmandu and 6 people died. Right now in the BC there are only 20% of the climbers that got a climbing permit for Manaslu. Most of them are stranded in Kathmandu because they were supposed to take a helicopter to Samagaon but for the past 4 days none of them is flying. I am happy we are here already and that we’re starting the acclimatization cycle tomorrow.
Francois is feeling ok, he completely recovered after the medical problems he had. Dave (the Canadian) is stressed out about the acclimatizing process, Taro (the Japanese) is very well and his moral high, likewise Martin (the Argentinian) that is also recovering from a cold like mine. I hope by tomorrow my cold will be better and I will be able to successfully go up to Camp 1.
Good night everyone!

12th of September, Day 10

Oh my God, what a night! It rained and snowed all along. We woke up at 6:30 thinking we’ll go up to Camp 1 at 5800 m to start the acclimatization cycle at high altitude but when we get out of our tents, we see sleet and fog. After breakfast the guides tell us we’ll wait for one or two more hours to see if the weather improves. At 9:30 they tell us that the weather will stay the same for the next 2 days so we need to go. We took some things to drop on Camp 1 inside our backpacks, put on the altitude boots to get used to them, raining clothes and started the climb. It was raining continuously till up around 5300 m, and then till 5800 m it changed into snow. The route is beautiful and steep, we walked a lot on top of crevasses on the glacier. We set up our camp 100 m above the main camp in a place that was a bit more safe in terms of avalanches that also had a view towards the BC. I went up together with Francois keeping up the same pace, but Dave was about 1.5 h behind. I am really amazed of Francois, he’s 60 years old but in a great physical shape. He’s running mountain ultra marathons scoring times that leave you shocked. The average for such a marathon he’s competing on is 3:30 h / 42 km.
We call him “the machine”.
On the way back we got soaking wet from the rain. We were super cold and wet by the time we reached BC. I removed all my wet clothes and replaced them with dry ones, had a warm soup, took 2 paracetamols and went into the sleeping bag hoping yesterday’s cold won’t get worse because of the rain today. It’s raining non stop and tomorrow will be the same. This weather is so depressive, and you cannot do anything in the BC because of it.
I go to sleep hoping tomorrow will be a better and more beautiful day.
I miss home badly.
Good night!

13th of September, Day 11

What a long night! The rain that soaked me yesterday amplified my cold and made it so much worse. I had fever all night long and my throat is sore and hurts a lot when I swallow.
Francois is a doctor and he saw me today, telling me I had angina and that I have to take antibiotics urgently. I’m not an antibiotics fan but I trust Francois as a doctor that’s why I started to take antibiotics immediately. Tomorrow we are supposed to go up to Camp 1 again and sleep there, and then the next day to reach Camp 2 at 6400 m and return to BC as part of the acclimatization cycle. But we decided with the whole group to wait for one more day, this way I’ll also have 2 more days to get back my health. I sneeze, my nose is running and my throat is hurting when I swallow, all of these besides the fever. I took today to take care of myself. I drank 4-5 l of liquids, I ate a lot and took pills. Now at the end of the day I feel a bit better, but I want to see how I’ll be after tonight. I hope with all my heart to be better tomorrow, otherwise this expedition might have a sad ending.

14th of September, Day 12

My cold is slightly better. I woke up having no fever, but still with my throat sore and constantly running nose. We have spent 5 days in BC and it’s raining and snowing non stop. There are over 100 people stranded in Kathmandu as the helicopters are not flying due to the bad weather here in Manaslu.
The lucky ones like us that have reached BC don’t do much besides hoping that the weather will get better even it currently it only gets worse day by day. A lot of them are struggling with a cold, and seem to loose the hope of reaching the summit with every passing day. We were told at some point that tomorrow Sept 15th the weather might get better and so we’ll be able to climb to Camp 1 and spend the night there. The fixed ropes between Camp 1 and Camp 2 were covered by an avalanche. Some sherpas will climb up there tomorrow to fix them, if the weather will allow them to.
I hope that by tomorrow my cold will get better because if I’ll have to climb up there with this cold and sleep in the snow, I’ll face the risk of getting a pneumonia, and this will put a stop to my expedition instantly. I hope with all my heart that this won’t be the case. Everything here is grey because of the fog and humid due to the sleet. Grey, cold and humid. The 5th day spent on Manaslu’s BC.

Add Comment